Hoe de kleur van de LED-lichtstrip te veranderen, sluit de LED-strip op de juiste manier aan

LED-tape, een paar snelkoppelingen, een voeding – een LED-transformator, een controller (voor RGB-LED’s) en een gewone huishoudschaar – deze vijf dingen zijn al genoeg om veel geweldige verlichtingsprojecten te realiseren. En zodat alles uiteindelijk naar behoren werkt, laten we u zien hoe u LED-led-lichtstrip kleurwissel correct aansluit.

LED strip/tape inkorten, knippen

Voordat je aan de slag gaat, moet je de LED-tape op de gewenste lengte knippen. (Tenzij je de LED-led-lichtstrip kleurwissel in individueel gewenste maat hebt besteld bij LEDLager ;)) Meestal kun je om de drie tot vijf LED’s op een gemarkeerde lijn een LED-strip knippen als je zelf de schaar pakt. Let er bij het snijden op dat u deze precies volgt om de printplaat niet te beschadigen.

Indien u gebruik maakt van een LED-lint of LED-strip met siliconen- of rubbercoating (IP 44, IP 65 beschermingsklasse), moet de coating ook op de soldeerpunten worden verwijderd om het lint later te kunnen aansluiten. Ook hier is het essentieel om zorgvuldig te werk te gaan. Een RGB-strip kan meestal om de 10 cm worden ingekort. Let op de plaatsen die door de fabrikant zijn gemarkeerd.

RGB ledstrip correct inkorten

gemarkeerd met een blauwe lijn) waar deze RGB-strip kan worden ingekort. Bovendien ziet u op de foto de 3 Farbkanaläe op het bord. Van boven naar beneden: 12V+ geleider, G = groen, R = rood en B = blauw. Let er bij het aansluiten op dat de kanalen correct zijn aangesloten op een andere RGB-strip!

We zijn LED-strips aan het verbinden/pluggen.

LED strip hoekverbinder 90

Nu kan de ledstrip eenvoudig worden aangesloten met behulp van zogenaamde snelkoppelingen zonder te solderen. Maak hiervoor de voorste clip van de clipconnector los, steek de LED-strip erdoor zodat de twee of, in het geval van RGB-strips, vier koperen geleiders vlak onder de pinnen van de connector liggen en sluit de clip vervolgens weer. Herhaal het hele proces voor de tweede strip. Zorg ervoor dat de + en – polen van alle ledstrips correct zijn aangesloten.

Sluit de + en – polen nooit rechtstreeks op elkaar aan, dit veroorzaakt kortsluiting!

Voor het aansluiten van LED led-lichtstrips kleurwissel- en tussenhoeken, zijn hoekverbinders en kabelverbinders veelal voorzien van zogenaamde snelkoppelingen. Deze kunnen worden geopend, in de ledstrip worden gestoken en vervolgens weer worden gesloten. Bij aankoop moet er op gelet worden of het een RGB connector is of een connector voor enkelkleurige leds en welke breedte de ledstrips hebben zodat de connectoren ook op de ledstrip passen (bv. 8mm of 10mm).

Overigens kun je met een T-connector en een vierpolige pin 4 ook een RGB-controller op de strips aansluiten, maar daarover later meer.

De voeding: Maak de juiste keuze

12V LED-voeding met stopcontact

Zodra dat is gebeurd, is het tijd om verbinding te maken. Voor gebruik hebben LED strips een LED trafo of voeding nodig. Maar let op: een ledstrip kan niet naar believen met een transformator worden bediend. Ten eerste moet je op dezelfde spanning letten, bijvoorbeeld een 12V ledstrip, of een 24V ledstrip. Het stroomverbruik van de ledstrip bepaal je door het wattage per meter te vermenigvuldigen met de lengte van de verwerkte strip.

48W – 12V DC LED-transformator voor LED-strip

Minimaal 60 watt . Waarom 60 watt – 5 meter * 12 watt is 60 watt. De transformator mag echter niet tot 100% worden belast. Als buffer moet u minimaal 20% reservevermogen plannen. Omdat LED-strips met DC (gelijkstroom) werken, kunnen alleen DC-voedingen en transformatoren worden gebruikt. Een transformator die AC = wisselspanning levert is niet geschikt en zou de ledstrip beschadigen!

De elektrische aansluiting van LED-strips op een voedingseenheid

Een LED-led lichtstrip kleurwissel op de voeding wordt aangesloten door de V+ en V- polen van de voeding te verbinden met die van de LED strip. Het is essentieel om de juiste polariteit op te merken. Anders zal de ledstrip niet oplichten. Bij eenkleurige ledstrips kan optioneel een dimmer tussen de trafo en de strip geplaatst worden. Voor RGB-leds moet een led-controller worden geplaatst om aan/uit te schakelen of van kleur te veranderen.

De RGB-ledstrip aansluiten op een RGB-controller

Sluit de RGB LED-controller correct aan

De RGB LED-controller correct aansluiten

RGB-leds hebben een vieraderige aansluitkabel, bestaande uit een plusaansluiting (zwart of wit) en een rode, groene en blauwe draad met negatieve polariteit. De kabeluiteinden zijn dienovereenkomstig aangesloten voor de link: de rode draad gaat naar de R-terminal, de groene naar “G” en de blauwe naar “B”. De zwarte draad gaat in de V+ pool van de controller. Nu moet de controller via een laagspanningsaansluitkabel op de voeding worden aangesloten. Hiervoor wordt de zwarte draad van de kabel aangesloten op de V – klem op de voedingseenheid, de rode draad op V+. De kabelstekker gaat in de koppeling van de controller die is gemarkeerd met “POWER”. Sluit voor de netaansluiting tot slot de kabeluiteinden van de toevoerleiding aan op de daarvoor bestemde klemmen: buitenste geleider (meestal bruin of zwart) – naar de klem “L”, nulleider (blauw) naar ” N” en beschermend geleider (geel/groen) aan op de klem met het aardgeleiderteken.

LED-tape warm wit

De maximale bedrijfslengte van ledstrips is beperkt. 12V-systemen mogen of mogen niet meer dan 10 meter leveren, 24V-systemen niet meer dan 15 LED-meters per keer. Anders kunnen er kleur- en helderheidsverschillen zijn in de kleurverandering van de led-led-lichtstrip, overmatige warmteontwikkeling en defecten aan de kaart. Als je langere RGB-strips wilt installeren, moet er altijd een RGB-signaalversterker worden aangesloten na een RGB-band van 5 m. Deze “ververst” de stuursignalen en voorziet nog een streep van 5 meter van stroom. Dit systeem kan dus worden uitgebreid tot maximaal 50m LED Stripe.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ena Leung

Ena Leung

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × four =

On Key

Related Posts

The Newest & Hottest Products In 2022

All your answers are in SANPU’s monthly report, 2022

We picked up the most popular items from 1,000+ items of our clients, to help you find the wining product.

Ask For A Quick Quote

We will contact you within 1 working day, please pay attention to the email with the suffix “@smpspower.com”.