LED şeritler pratik ve çok yönlüdür: Tek bir ışık noktasına sahip olduğunuzda tek tip doğrusal aydınlatmayı dekore etmek veya oluşturmak için mükemmeldir. Montajı kolaydır, enerji tasarrufu sağlar ve uzun ömürlüdür. Bunları iyi seçmek için bazı özellikleri göz önünde bulundurun: ihtiyacınız olan uzunluk, IP koruma endeksi, parlaklık ve renk tonu.
Neden bir LED şerit seçmelisiniz?
LED şeritler olarak da adlandırılan LED şeritler, çeşitli uygulamalar ve kullanım yerleri için uygundur. Daha uzun şeritler kullanarak bazı alanlarda dekoratif aydınlatma oluşturmanıza veya tek bir ışık kaynağıyla tüm odayı aydınlatmanıza olanak tanır. Ayrıca LED teknolojisi sayesinde elektrik tüketiminde çok tasarruf sağlar ve uzun ömürlüdürler.
LED şeritler, LED çiplerinin lehimlendiği ve aydınlatma için kullanıldığı esnek taşıyıcılardır. Çiplerin sayısı ve aralığı, güçleri, ışık yoğunluğu ve diğer teknik özellikleri bakımından farklılık gösterirler.
Doğru seçimi yapmak için, önce şeridi nereye monte etmek istediğinizi, ister içeride ister dışarıda olsun ve dekoratif bir işlev için mi yoksa genel aydınlatma için mi tasarlandığını düşünmelisiniz.
Göz önünde bulundurmanız gereken ana özellikler, ihtiyacınız olan uzunluk, IP koruma endeksi, toplam parlaklık ve metre başına, güç ve ışığın rengidir.
LED şeritler birçok avantaj sunar:
Farklı uygulamalara uyarlanabilirler. Makas sembolü ile işaretlenmiş veya belirli eklemlerle uzatılmış noktalardan keserek birçok LED şeridini azaltabilir.
Esnektirler ve düz veya kavisli tüm yüzeylerde kullanılabilirler.
LED teknolojisi sayesinde elektrik tasarrufu sağlar ve daha uzun süre dayanırlar.
Yapışkanlı arka kısım sayesinde sabitlenmeleri kolaydır. Kusursuz ve dayanıklı bir kurulum için benzersiz alüminyum profilleri kullanabilirsiniz.
Tek bir konektör, sonunda onlara güç sağlar. Piller veya USB soketleri bazı modellere güç sağlar.
LED şeridi yerleştirmek istediğiniz yer
LED şeridi nereye yerleştirmek istiyorsunuz ve buna ne için ihtiyacınız var? Dikkate almanız gereken ilk şey, ihtiyacınız olan uzunluk ve ihtiyacınız olan parlaklıktır. Dış mekanda veya banyo veya mutfak gibi yüksek nemli odalarda kullanmak istiyorsanız, bazı güvenlik gereksinimlerini göz önünde bulundurmanız gerekir.
Şunlar için bir LED şerit seçin:
dekorasyon için LED şerit
Odanın bir alanı için veya rafları veya dolapları aydınlatmak için bir LED şeridine ihtiyacınız varsa, 1,5 metrelik veya 5 metrelik transformatörlü setler tam size göre. Metre başına yaklaşık 160 lümen olan yumuşak parlaklıkları nedeniyle dekoratif kullanım için mükemmeldirler. Renkli ortamları seviyorsanız ve arada sırada atmosferi değiştirmek istiyorsanız, her seferinde doğru rengi seçmek için birlikte verilen uzaktan kumandaya sahip çok renkli RGB ışıklı bir kiti tercih edin.
TV için LED şeritler
TV’nizin veya PC’nizin arkasını aydınlatmak için, dağınık ve çok yoğun olmayan iki şerit mavi, beyaz veya çok renkli RGB ışıktan oluşan bir kit, gözleri yormaz ve parlama ve rahatsız edici yansımalar oluşturmaz. Bir USB fişi ona güç sağlar.
yatak için
Yatak için, yerleşik hareket sensörü sayesinde ayaklarınız yere değdiğinde otomatik olarak açılan iki şeritten oluşan bir set.
kitaplık için
İdeal çözüm, 0,5 m’lik pille çalışan LED şerit kitidir. Yakınlarda elektrik olmadığında kitaplığı, rafları veya alçıpan nişlerini aydınlatmak için,
Odanın bir bölgesi için LED şerit
Mutfakta tezgah üzerinde fonksiyonel aydınlatma mı, merdiven basamaklarına eşlik mi yoksa bir mobilyanın arkasında aydınlatma efekti mi yaratmak istiyorsunuz? O zaman 1,5 veya 5 metrelik bir kit mükemmeldir. Bu durumda, beyaz ışık için metre başına yaklaşık 380 lümen veya çok renkli ışık için metre başına 200 lümen olmak üzere daha yüksek bir ışık yoğunluğuna ihtiyacınız vardır. Bu kitler, uygun ek yerlerine sahip şeritler eklenerek genişletilebildiği veya belirtilen noktalardan makasla kesilerek küçültülebildiği için her ortama mükemmel uyum sağlar. Yanardöner ve ayarlanabilir modeller için transformatör ve uzaktan kumandayı zaten içeriyorlar.
oda için LED şeritler
Bir odanın ana aydınlatması olarak LED şeritleri de kullanabilirsiniz. Tavanı veya duvarları kapatmak için yeterli uzunluğa ihtiyacınız olduğunu unutmayın. İstediğiniz boyuta ulaşana kadar en az 5 metrelik birkaç şerit yapabilirsiniz. Dağınık ve yoğun bir ışık yayarlar. Her zaman parlaklığı kontrol edin: Metre başına 580, 1160 ve 2320 lümen arasından seçim yapabilirsiniz. Işık yoğunluğuna bağlı olarak, tüketim veya toplam güç (watt) az ya da çok (36W’dan 120W’a kadar). Uygun bir 24V güç kaynağı seçtiğinizden emin olun.
Dış mekan LED şeritleri
Dış mekan LED şeritleri hava koşullarına dayanıklı malzemelerden yapılmıştır. LED şerit neme ve yağmura maruz kalan bir yere yerleştirildiğinde her zaman koruma derecesini kontrol edin. Dayanıklılık ve güvenliği sağlamak için en az IP65 olmalıdır. IP68, maksimum koruma derecesidir ve çeşmeler veya yüzme havuzları gibi su altında kullanım için de uygundur. İstediğiniz uzunluğu elde etmek için bir kit satın alabilir veya birkaç 5m şerit birleştirebilirsiniz. Dış mekan şeritleri beyaz ışık (sıcak, soğuk, doğal) veya çok renkli RGB yayar ve parlaklıkta metre başına 300 ila 680 lümen arasında değişir. Toplam çıkışa uygun bir 12V güç kaynağı seçtiğinizden emin olun.
LED şeritler, doğrudan armatüre bağlandıkları için kendinden yapışkanlıdır ve kurulumu kolaydır. Ancak daha iyi sabitlemek ve yapışmayı iyileştirmek için alüminyum profiller kullanabilirsiniz. Bunlar, estetik açıdan nihai sonucu önemli ölçüde iyileştirir ve daha uzun bir ömrü garanti eder.
Kapaklar, şeritleri kir ve tozdan korumak için profillerin üzerine yerleştirilen plastik kapaklardır. Şeffaf bir kapakla parlaklık parlak kalırken, buzlu veya beyaz bir yüzeyle ışık yumuşak ve bastırılmış hale gelir.
LED ŞERİTLER İÇİN PROFİLLERİ VE KAPAKLARI KEŞFEDİN
LED şeridini alüminyum profille kurmanızı öneririz çünkü:
bir LED şerit, özellikle yüksek güce sahipse, bir süre çalıştıktan sonra aşırı ısınma eğilimindedir. Şekil sadece estetik etkisi için değil, aynı zamanda ısıyı dağıttığı için de kullanışlıdır.
Profil, LED şeridin ömrünü uzatır. LED şerit ısıyı dağıtamazsa, koruyucu tabakası sararır ve kırılana kadar zamanla sertleşir.
Profil, klasik düz olana ek olarak bir köşe veya gömme montaj kullanmanıza izin verir.
Profil beyaz veya alüminyum olabilir
Koruma endeksi: LED şeritlerin güvenli seçimi
Koruma endeksi: LED şeritlerin güvenli seçimi
IP koruma endeksi, LED şeridi dış mekanlarda veya banyo ve mutfak gibi neme maruz kalan iç mekanlarda kullanmak isteyip istemediğinizi dikkate almanız gereken çok önemli bir faktördür. IP derecelendirmesi, Avrupa standardı EN60529’a atıfta bulunur ve ardından elektrikli cihazın neme, sıcaklık değişimlerine ve yabancı cisimlere karşı korumasını sınıflandırmak için kullanılan iki rakam gelir.
LED şerit oturma odası veya yatak odası gibi kuru bir ortama kurulursa, IP20 koruma derecesi yeterlidir.
Mutfak ve banyo gibi nemli ortamlar için en az IP43 seçmelisiniz. Yönetmeliklerin gerektirdiği koruma derecesi, cihazın lavabo, tuvalet, duş veya küvete olan mesafesine bağlıdır.
Yağmura ve neme maruz kalan bahçeler ve dış mekanlar için her zaman IP65’ten daha yüksek bir koruma derecesi seçin.
IP68 en yüksek derecedir ve yüzme havuzları, küvetler, çeşmeler ve akvaryumlar gibi su altı kurulumları için gereklidir.
Parlaklık ve güç tüketimi
LED şeritler, LED’ler veya halojenler olsun, geleneksel ampullerden çok farklıdır ve bir LED şeridin ne kadar ışık verebileceğine karar vermek söz konusu olduğunda, watt (W) olarak ifade edilen güce çok fazla bakmamalıyız. lümen (lm) ile ölçülen ışık yoğunluğu.
LED şeritleri birbirleriyle karşılaştırmak söz konusu olduğunda, şu parametreler dikkate alınmalıdır:
Toplam parlaklık: Bu, şeridin yayabileceği ışık miktarıdır ve lümen cinsinden ölçülür.
Metre başına parlaklık: Bir LED şerit, tek bir noktada veya tanımlanmış alanda ışık yaymadığı için, iki LED şeridi karşılaştırmak için metre başına yayılan parlaklığı kullanabilirsiniz.
Tüketim : LED şeridin çalışması için tükettiği elektrik enerjisi miktarıdır ve watt olarak ölçülür. Bu değer ne kadar düşük olursa, faturadaki tasarruf o kadar büyük olur.
Metre başına tüketim : Bu, farklı uzunluktaki iki şeridi karşılaştırmak ve tüm uzunluğu kullanmıyorsanız transformatörün desteklemesi gereken gücü hesaplamak için önemlidir.
Metre başına LED sayısı: Bu değer, çalışan bir metredeki çiplerin dağılımını gösterir. Çok fazla teknik detaya girmeden temel kural, bir metrede ne kadar çok LED varsa, aydınlatma efekti o kadar dağınık ve homojendir. Metre başına çok az LED, rahatsız edici bir nokta oluşumuna neden olabilir.
LED şeritlerin açık rengi
Işığın renginin bir ortamın atmosferini ve algıyı etkilediğini, fiziksel sağlığı iyileştirdiğini veya konsantrasyonu artırdığını biliyor muydunuz? LED şeritler tek renkli (tek renk: beyaz, mavi, kırmızı veya yeşil) veya çok renkli olabilir.
Beyaz bir LED şerit seçerseniz, beyaz ışığı sıcak, soğuk, doğal ışıktan ayırt ederek tercih ettiğiniz renk sıcaklığını (Kelvin derece olarak ölçülür) seçebilirsiniz. Öte yandan, çok renkli bir seçeneği tercih ederseniz, yeni CCT ve RGB teknolojileri sayesinde beyaz ışık tonunu ayarlayabilir veya binlerce renk seçebilirsiniz.