Hoe werken gekleurde led-verlichting?

LED-strips zijn praktisch en veelzijdig: perfect voor het decoreren of het creëren van uniforme lineaire verlichting wanneer je maar één lichtpunt hebt. Ze zijn eenvoudig te installeren, besparen energie en hebben een lange levensduur. Om ze goed te kiezen, moet u rekening houden met enkele kenmerken: de lengte die u nodig hebt, IP-beschermingsindex, helderheid en tint.

Waarom kiezen voor een ledstrip?

LED strips, ook wel LED strips genoemd, zijn geschikt voor diverse toepassingen en gebruiksplekken. Hiermee creëer je decoratieve verlichting in sommige ruimtes of verlicht je een hele kamer met slechts één lichtbron, met langere stroken. Ze besparen ook veel geld op het elektriciteitsverbruik en gaan lang mee dankzij de LED-technologie.

LED-strips zijn flexibele dragers waarop LED-chips worden gesoldeerd en worden gebruikt voor verlichting. Ze verschillen in het aantal en de afstand tussen de chips, hun kracht, lichtintensiteit en andere technische kenmerken.

Om de juiste keuze te maken, moet u eerst bedenken waar u de strip wilt installeren, binnen of buiten, en of deze bedoeld is voor een decoratieve functie of voor algemene verlichting.

De belangrijkste kenmerken waarmee u rekening moet houden, zijn de lengte die u nodig heeft, de IP-beschermingsindex, de totale helderheid en per meter, het vermogen en de kleur van het licht.

De LED strips bieden veel voordelen:

Ze zijn aanpasbaar aan verschillende toepassingen. Kan veel LED-strips verkleinen door simpelweg te knippen op de punten die zijn gemarkeerd met het schaarsymbool of te verlengen met bepaalde verbindingen.

Ze zijn flexibel en kunnen op alle oppervlakken worden gebruikt, plat of gebogen.

Ze besparen stroom en gaan langer mee dankzij de LED-technologie.

Ze zijn eenvoudig te bevestigen dankzij de zelfklevende achterkant. U kunt de unieke aluminium profielen gebruiken voor een perfecte en duurzame installatie.

Een enkele connector voedt ze aan het einde. Sommige modellen worden gevoed door batterijen of USB-aansluitingen.

Waar je de ledstrip wilt plaatsen

Waar wil je de ledstrip plaatsen en waar heb je hem voor nodig? Het eerste dat u moet overwegen, is de lengte die u nodig heeft en de helderheid die u nodig hebt. Als je hem buiten of in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid wilt gebruiken, zoals in de badkamer of keuken, moet je rekening houden met enkele veiligheidseisen.

Kies een ledstrip voor:

LED-strip voor decoratie

Als je een ledstrip nodig hebt voor één deel van de kamer of om planken of kasten te verlichten, dan zijn de sets van 1,5 meter of 5 meter met transformatoren perfect voor jou. Deze zijn perfect voor decoratief gebruik vanwege hun zachte helderheid, ongeveer 160 lumen per meter. Hou je van kleurrijke omgevingen en wil je af en toe van sfeer veranderen, kies dan voor een kit met multicolor RGB-licht met de meegeleverde afstandsbediening om telkens de juiste kleur te kiezen.

LED-strips voor TV

Om de achterkant van uw tv of pc te verlichten, is een kit met twee stroken blauw, wit of veelkleurig RGB-licht, diffuus en niet te intens, niet vermoeiend voor de ogen en veroorzaakt geen verblinding en vervelende reflecties. Een USB-stekker voedt hem.

voor het bed

Voor het bed een kit bestaande uit twee strips die dankzij de ingebouwde bewegingssensor automatisch aangaan als je voeten de grond raken.

Voor de boekenkast

De ideale oplossing is de 0,5 m batterijgevoede ledstripkit. Om een boekenkast, planken of gipsplaatnissen te verlichten als er geen stroom in de buurt is,

LED-strip voor één zone van de kamer

Wil je functionele verlichting creëren op het aanrecht in de keuken, de treden van een trap begeleiden of een lichteffect creëren achter een meubel? Dan is een bouwpakket van 1,5 of 5 meter perfect. In dit geval heb je een hogere lichtintensiteit nodig, ongeveer 380 lumen per meter voor wit licht of 200 lumen per meter voor meerkleurig licht. Deze kits passen zich perfect aan elke omgeving aan, omdat ze allemaal uitbreidbaar zijn door strips met de juiste voegen toe te voegen of eenvoudig kunnen worden verkleind door ze op de aangegeven punten met een schaar te knippen. Ze bevatten al de transformator en de afstandsbediening voor de iriserende en verstelbare modellen.

LED-strips voor kamer

U kunt LED-strips ook gebruiken als hoofdverlichting in een ruimte. Houd er rekening mee dat u voldoende lengte nodig heeft om het plafond of de muren te omsluiten. U kunt meerdere stroken van minimaal 5 meter maken totdat u de gewenste maat heeft bereikt. Ze geven een diffuus en intens licht af. Check altijd de lichtsterkte: je kunt kiezen tussen 580, 1160 en 2320 lumen per meter. Afhankelijk van de lichtintensiteit is het verbruik of totaal vermogen (watt) meer of minder (van 36W tot 120W). Zorg ervoor dat je een geschikte 24V voeding kiest.

LED-strips voor buiten

LED-strips voor buiten zijn gemaakt van weerbestendige materialen. Controleer altijd de beschermingsgraad wanneer de ledstrip op een aan vocht en regen blootgestelde plaats wordt geplaatst. Het moet minimaal IP65 zijn om duurzaamheid en veiligheid te garanderen. IP68 is de maximale beschermingsklasse en is ook geschikt voor gebruik onder water, zoals in fonteinen of zwembaden. U kunt een kit kopen of meerdere stroken van 5 m samenstellen om de gewenste lengte te bereiken. Buitenstrips stralen wit licht (warm, koud, natuurlijk) of veelkleurige RGB uit en variëren in helderheid van 300 tot 680 lumen per meter. Zorg ervoor dat je een 12V voeding kiest die geschikt is voor het totale vermogen.

LED-strips zijn zelfklevend en eenvoudig te installeren, omdat ze rechtstreeks op het armatuur worden bevestigd. U kunt echter aluminium profielen gebruiken om ze beter te fixeren en de hechting te verbeteren. Deze verbeteren het eindresultaat in esthetisch opzicht aanzienlijk en garanderen een langere levensduur.

Afdekkingen zijn kunststof afdekkingen die op de profielen worden geplaatst om de stroken te beschermen tegen vuil en stof. De helderheid blijft briljant bij een transparante kap, terwijl bij een mat of wit oppervlak het licht zacht en gedempt wordt.

ONTDEK PROFIELEN EN HOESJES VOOR LED STRIPS

Wij raden aan om de ledstrip met een aluminium profiel te monteren omdat:

een LED-strip heeft de neiging om na een tijdje gebruik oververhit te raken, vooral als deze een hoog vermogen heeft. De vorm is niet alleen nuttig vanwege het esthetische effect, maar ook omdat het warmte afvoert.

Het profiel verlengt de levensduur van de ledstrip. Als de LED-strip de warmte niet kan afvoeren, zal de beschermende laag na verloop van tijd geel worden en uitharden totdat deze breekt.

Het profiel maakt het mogelijk om naast de klassieke vlakke montage ook een hoek- of inbouwmontage te gebruiken.

Het profiel kan wit of aluminium zijn

Beschermingsindex: veilige keuze van ledstrips

Beschermingsindex: veilige keuze van ledstrips

IP-beschermingsindex is een zeer belangrijke factor om te overwegen als u de LED-strip buiten wilt gebruiken of binnenshuis blootgesteld aan vocht, zoals badkamer en keuken. De IP-classificatie verwijst naar de Europese norm EN60529 en wordt gevolgd door twee cijfers, die worden gebruikt om de bescherming van het elektrische apparaat tegen vocht, temperatuurschommelingen en vreemde voorwerpen te classificeren.

Als de ledstrip in een droge omgeving wordt geïnstalleerd, zoals een woonkamer of slaapkamer, is een beschermingsgraad van IP20 voldoende.

Voor vochtige omgevingen, zoals keuken en badkamer, kies je minimaal IP43. De mate van bescherming die wettelijk vereist is, hangt af van de afstand van het apparaat tot de gootsteen, het toilet, de douche of het bad.

Kies voor tuinen en buitenruimtes die worden blootgesteld aan regen en vocht altijd een hogere beschermingsgraad dan IP65.

IP68 is de hoogste classificatie en is vereist voor ondergedompelde installaties zoals zwembaden, badkuipen, fonteinen en aquaria.

Helderheid en stroomverbruik

LED-strips zijn heel anders dan traditionele gloeilampen, of het nu gaat om LED’s of halogeenlampen, en als het gaat om het beoordelen van hoeveel licht een LED-strip kan afgeven, moeten we niet zozeer kijken naar het vermogen uitgedrukt in watt (W), maar naar de lichtintensiteit, die wordt gemeten in lumen (lm).

Als het gaat om het vergelijken van LED-strips met elkaar, moeten deze parameters in overweging worden genomen:

Totale helderheid: dit is de hoeveelheid licht die de strip kan uitstralen en wordt gemeten in lumen.

Helderheid per meter: Aangezien een ledstrip geen licht uitstraalt in een enkel punt of afgebakend gebied, kunt u de helderheid die per meter wordt uitgestraald gebruiken om twee ledstrips te vergelijken.

Verbruik : is de hoeveelheid elektrische energie die de LED-strip verbruikt om te functioneren en wordt gemeten in watt. Hoe lager deze waarde, hoe groter de besparing op de rekening.

Verbruik per meter : Dit is belangrijk om twee strips van verschillende lengtes te vergelijken en het vermogen te berekenen dat de transformator moet dragen als je niet de hele lengte gebruikt.

Aantal LED’s per meter: Deze waarde geeft de verdeling van chips op een lopende meter aan. Zonder al te veel technische details te geven, is de basisregel dat hoe meer LED’s er in een meter zitten, hoe diffuuser en homogener het lichteffect is. Te weinig LED’s per meter kan leiden tot een storende puntontwikkeling.

De lichtkleur van ledstrips

Wist je dat de kleur van licht de sfeer van een omgeving en perceptie beïnvloedt, het fysieke welzijn verbetert of de concentratie verhoogt? LED-strips kunnen monochromatisch (één kleur: wit, blauw, rood of groen) of veelkleurig zijn.

Kies je voor een witte LED-strip, dan kun je de kleurtemperatuur (gemeten in Kelvin graden) die je voorkeur heeft selecteren, waarbij wit licht wordt onderscheiden van warm, koel, natuurlijk licht. Als u daarentegen de voorkeur geeft aan een veelkleurige optie, kunt u dankzij de nieuwe CCT- en RGB-technologieën de witte lichttint aanpassen of duizenden kleuren kiezen.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ena Leung

Ena Leung

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × 1 =

On Key

Related Posts

The Newest & Hottest Products In 2022

All your answers are in SANPU’s monthly report, 2022

We picked up the most popular items from 1,000+ items of our clients, to help you find the wining product.

Ask For A Quick Quote

We will contact you within 1 working day, please pay attention to the email with the suffix “@smpspower.com”.